Jump to content
 • Verstuiver


  De brandstof wordt via verstuivers in de verbrandingskamer gespoten. De vorm is daarbij wezenlijk van invloed op de mengselbereiding en de daarop volgende verbranding.

   

  In het algemeen bestaat de verstuiver uit het verstuiverhuis met verstuivernaald en wordt met de verstuiverhouder bevestigd in de cilinderkop van de motor.

   

  Op basis van constructie onderscheidt men gatverstuivers, die in motoren met directe inspuiting worden gebruikt en tapverstuivers, die in motoren met voor- of wervelkamer worden toegepast.

   

   

   

   

  ccs-885-0-28151500-1348690687_thumb.png

   

  De gatverstuiver heeft één of meer verstuivergaten met een diameter vanaf 0,2 mm, die door de conische verstuivernaald geopend of gesloten worden.

   

  De openingsdruk van de verstuivers bedraagt 150 bar tot 350 bar.

  ccs-885-0-67778500-1348690705_thumb.png

   

  Bij de tapverstuiver heeft de verstuivernaald aan het uiteinde een bijzonder gevormd taps gedeelte, dat uitsteekt in de verstuiveropening van het huis. De openingsdruk ligt lager dan bij de gatverstuiver.

   

  De vorm van dit tapse gedeelte is verantwoordelijk voor een brede of smalle verstuiverstraal. Zo kan bijvoorbeeld met een tapverstuiver via het lichten van de verstuivernaald en een daardoor veroorzaakte verandering van de doorstroomopening een voorinspuiting tot stand gebracht worden.

  ccs-885-0-73500600-1348690911_thumb.jpg

   

   

  De verstuiverhouder dient ter bevestiging van de verstuiver aan de motor en ter verbinding met de brandstofleiding. In het brandstoftoevoerkanaal van de verstuiverhouder kan soms een staaffilter ingebouwd zijn om verontreinigende deeltjes tegen te houden.Dit is vooral bij gatverstuivers belangrijk.

   

  Via het toevoerkanaal komt de brandstof in de hogedrukkamer van de verstuiver.

  Wanneer de druk van de brandstof groter is dan de spanning van de verstuiverveer, wordt de verstuivernaald van zijn zitting gelicht en maakt daardoor de toegang tot de verbrandingskamer vrij. De spanning van de verstuiverveer en daarmee ook de openingsdruk van de verstuiver kan ingesteld worden.

   

  Door de hoge inspuitdruk ontsnapt een deel van de brandstof langs de verstuivernaald, wat een gewenst effect is, omdat daardoor de verstuivernaald gesmeerd wordt.

   

  Deze “lekolie” wordt door een aparte lekbrandstofretour teruggevoerd naar de brandstoftank.

   

  ccs-885-0-52607400-1348691155_thumb.png

   

  Bij moderne tweetrapsverstuivers opent de eerste trap bij ongeveer 185 bar. De tweede trap opent vervolgens bij 400 bar (afhankelijk van type en uitvoering). Sommige systemen kennen een veel hogere werkdruk.

  De brandstofpomp zorgt voor de juiste druk en hoeveelheid brandstof. Elke verstuiver is met een eigen leiding verbonden met de brandstofpomp.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Dag, mijn S type 2.7 diesel uit 2005 heeft 346.000 km gereden. Nu zijn de Siemens verstuivers op (hij rookt inderdaad behoorlijk). Klopt het dat ze alle 6 vervangen moeten worden en 600 euro per stuk kosten? Groeten Peter

  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...