Jump to content
 • Vapour lock


  keesh
   Share

  Bij klassiekers met carburateurs wordt de benzine met een mechanisch aangedreven of elektrische pomp aangevoerd naar de vlotterkamers. Het benzineniveau in de vlotterkamers wordt geregeld door een vlotter en een vlotternaald. De druk die de benzinepomp opbouwt is niet meer dan 0,3 tot max. 0,5 bar overdruk. Hoger mag ook niet, omdat dan de afsluiting van de vlotternaald door de drijvende vlotter verstoord zou worden.

   

  Er kunnen benzinepompen ingebouwd zijn die wel tot 5 bar of hogere druk opbouwen, maar dan wel in combinatie met een brandstofdrukregelaar die de juiste lage druk naar de carburateurs regelt. Het voordeel is het voorkomen of uitstellen van vapour lock in het hogedrukcircuit. Vergeet echter niet dat de lagedrukzijde van het circuit weer net zo gevoelig blijft voor vapour lock. Als de drukregelaar zo dicht mogelijk bij de carburateur(s) is ingebouwd en bij voorkeur op een koele plaats is de kans op vapour lock het laagst.

   

  Zelfs klassiekers die al zijn uitgerust met bijv. een mechanisch werkende injectiepomp kunnen toch last hebben van vapour lock. De elektrische benzinepomp die voor de toevoer en druk zorgt pompt veel meer dan de motor vraagt. De benzine stijgt daardoor al in temperatuur. Het overtollige wordt naar de brandstoftank afgevoerd en verwarmt zo de inhoud. Als ongeïsoleerde leidingen dan ook nog eens langs hete delen lopen gaat het nog wat sneller.

   

  Onder welke omstandigheden kan vapour lock ontstaan?

  • Bij hoge buitentemperaturen.
  • Door opwarming van bijv. de uitlaat of andere hete motoronderdelen.
  • Door het gebruik van metalen leidingen i.p.v. van rubberslangen vanwege warmtegeleiding.
  • Door het rijden in de bergen waardoor wordt het kookpunt verlaagd.
  • Door de vluchtiger winterbenzine die in de zomer nog wordt verbruikt.
  • Door de extra warmte die na een lange rit bij een geparkeerde auto vrijkomt.

  Vapour lock kun je "thuis" voorkomen door metalen leidingen om te leggen en/of te isoleren met een rubberslang, hitteschilden aanbrengen of herstellen, de systeemdruk te verhogen samen met een drukregelaar en de winterbenzine al verbruikt te hebben. De huidige benzinesoorten hebben meer vluchtige delen dan voorheen en er kunnen kookpuntverschillen ontstaan per merk. De praktijk kan uitwijzen welk merk en soort benzine het probleem vermindert of voorkomt.

   

  Vapour lock lost zich vanzelf op als je de tijd neemt. Door afkoeling gaat de dampvorm vanzelf weer over in vloeistof. Je kunt het versnellen door de motorkap te openen, in de schaduw parkeren of met natte doeken te werken.

  • Like 1
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Dit is een ondermijnt probleem wat zich alleen nog voordoet bij klassiekers, zelfs bij die van mij (1976) hebben ze proberen op te lossen door de inlaat te verwarmen met de koelvloeistof, bijkomend probleem hiervan was dat de auto na een lange rit wederom niet wilde starten omdat door het warme inlaatspruitstuk de daar op gemonteerde Caborateur stond, die vervolgens door de warmte de benzine in de vlotterkamer staat uit te laten zetten en doen overlopen in het inlaatspruitstuk waardoor de motor verzuipt bij het starten.

   

  Oplossing hier weer voor was een gaatje met een afvoerputje in het inlaatspruitstuk waar de overtollige benzine dan uit liep, dit is 1 van de redenen waardoor onze auto zeldzaam is, het slangetje was van origine gemonteerd in het subframe, waar het geen vuil aan kon zuigen, maar na een aantal jaren verging dit slangetje en de benzine overloop zat dan (bij toeval) direct boven de uitlaatbocht.....

   

  Het probleem is echt verholpen door wat keesh als zei, de druk te verhogen, de restdruk op weg terug naar de tank te koelen en de injectoren eerder aan te sturen waardoor er alleen gas in het inlaatsysteem kan vormen, daarom ook 2 Injectoren gelijk in arbeid, om tijd te winnen.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...