Jump to content
 • Supercharger/blower/compressor


  Slag 1 - Inlaatslag, omdat de zuiger naar beneden wordt bewogen zuigt deze door de geopende inlaatklep lucht en brandstof aan.

  Slag 2 - Compressieslag, omdat de zuiger naar boven word bewogen en beide kleppen gesloten zijn loopt de druk snel op, als de druk snel oploopt dan loopt de temperatuur ook op.

  Slag 3 - Arbeidsslag, op het juiste moment (een paar graden voor het zogeheten "BDP (het bovenste dode punt), wordt de ontsteking ontladen d.m.v. een vonk van de bougie om de inhoud te ontsteken (bij diesel motoren is alleen de druk en op het juiste moment van brandstof inspuiting voldoende om een gecontroleerde detonatie plaats te laten vinden). Wanneer het mengsel ontbrandt loopt de druk zo hoog op dat deze de zuiger naar beneden drukt en de energie is geleverd.

  Slag 4 - Uitlaatslag, deze begint op het zogeheten "ODP" (het onderste dode punt), de uitlaatklep wordt geopend en de zuiger perst de verbrande resten naar buiten.

  In theorie zou meer lucht (gemengd met benzine) voor een krachtiger explosie in de cilinder moeten zorgen. Die extra kracht op de zuiger betekend meer paardenkracht. Maar hoe krijg je nou meer lucht in de motor? Dat is waar de supercharger voor zorgt. De supercharger zorgt voor druk waardoor de lucht als het ware in de cilinder wordt gedrukt. De mechanisch aangedreven supercharger zorgt voor dan voor een dichter lucht/benzine mengsel.De supercharger zorgt alleen voor de extra lucht, de motor (de chip die de motor regelt) voegt de benodigde extra benzine toe. Door die toename van benzine is de explosie ook groter, en daar haal je dus je extra kracht uit.

   

  iets voor niets:

  Het probleem van een supercharger is dat het pk's kost. De supercharger wordt namelijk door je motor aangedreven. De supercharger en de motor zijn met elkaar verbonden met een aandrijfriem. Soms kost het wel 20% van je totale vermogen. Maar wees niet bang, je krijgt er veel meer voor terug.

  De aandrijfriem die aan het einde zit van de supercharger laat het hele mechanisme bewegen. In de supercharger zelf zitten allemaal tandwielen, die elkaar aandrijven. De tandwielen draaien dan om hun beurt weer de 2 'schroeven' aan. Die draaiende schroeven zorgen voor een zuigende werking, en zo wordt de benodigde lucht aangezogen en wordt er druk opgebouwd. De turbine draait op omgeveer 40.000 tot 50.000 toeren per minuut en zorgt voor ongeveer 6 tot 10 psi druk (Pounds per Square Inch; de amerikaanse eenheid voor druk. In europa gebruiken we de bar. 1 bar is ongeveer 14 psi). Hoe sneller de schroeven draaien, hoe meer lucht er aangezogen wordt.

   

   

  ccs-885-0-93356600-1356779188_thumb.jpg ccs-885-0-65869100-1356779198_thumb.jpg

   

  2 verschillende types:

  Mechanisch aangedreven superchargers kunnen verdeeld worden in 2 types een normale luchtpomp en een echte compressor. Die superstoere monster compressors op amerikaanse auto's zien er misschien uit als een grote compressor, maar eigenlijk is het een grote luchtpomp. Deze is en klassiek Roots-type blower die teruggaat tot 1880 waar de gebroeders Roots de supercharger ontwierpen als transporteur van lucht voor mijnschachten. General Motors paste later in 1930 het ontwerp aan voor hun GMC dieselmotoren, en gebruikte het voornamelijk om uitlaatgassen weg te pompen. In het algemeen hebben Roots blowers 2 of 3 roters. De hoeveelheid rotors hangt af van de grootte van de supercharger. Ze kunnen enorm veel lucht verplaatsen die drukt tegen het 'intake manifold' om zo positieve druk te creeren. Ze zien der niet alleen maar stoer uit als ze uit je motorkap steken, ze hebben dan ook nog een betere warmte-ontlading dan andere ontwerpen.

   

  ccs-885-0-84027000-1356730662_thumb.jpg ccs-885-0-53083700-1356779212_thumb.jpg

  Het tweede type supercharger is een efficiënter ontwerp dat eigenlijk de lucht samendrukt als het door de supercharger is aangezogen. De bolt-on supercharger is eigenlijk een tweeling-schroef compressor die te vergelijken is met een Roots-Type supercharger. Door het ontwerp is het een axiaal-stroom supercharger die lucht samendrukt als het tussen de tweelingschroeven van de supercharger beweegt. De schroef -supercharger bied potentiële voordelen zoals een kleinere warmteontwikkeling

   

  De doeltreffenheid:

  De doeltreffendheid van een supercharger wordt bepaald door de ontlading luchttemperatuur en de druk die de supercharger geeft. Bijvoorbeeld zal supercharger A misschien een temperatuurontlading heeft van 180 graden aan 6 pond 'boost', terwijl Supercharger B een temperatuurontlading heeft van 195 graden. De snelheid van de supercharger is hier ook van toepassing. hoe hoger de snelheid, de meer hitte hij genereerd. fabrikanten van superchargers verwijzen naar de doeltreffendheid van een supercharger in termijnen van 'adiabatic' doeltreffendheid: hoe goed het de lucht naar de motor onder druk zet. Bijvoorbeeld heeft een typische Roots supercharger een 'adiabatic' doeltreffendheid van 50 procent, terwijl een schroef-type supercharger en centrifugale superchargers op tot 75 procenten kunnen zitten. Maar meer druk hoeft niet altijd meer kracht te betekenen want hoe meer druk er opgebouwd wordt, hoe meer warmte er ontwikkeld wordt. Intercoolers kunnen de luchttemperatuur laten dalen door de lucht door een soort radiator-type apparaat te drukken (wat zich in de intercooler bevind) maar dat gaat ten koste van druk.

   

  Andere dingen waarmee je rekening mee moet houden:

  Volumes zijn geschreven op de wetenschap van supercharging en hier staan maar een paar punten. Andere punten waarop je moet letten omvatten de samendruk-verhouding van de motor, het nokkenas profiel, de ontstekingstijd en nog veel meer; niet te vergeten ruimte te hebben onder de motorkap om de supercharger enigsins toe te kunnen voegen.

  Ook zijn de uitlaatgassen een groot punt, want je drukt meer lucht in de motor, dus moet er ook meer lucht uit. Een goed uitlaatsysteem is dan ook belangrijk, met een betere doorstroming dan een standaard uitlaatsysteem. Dit is behalen door de catalysator te vervangen, de middendemper of gewoon een lange pijp direct naar achteren met een race-einddemper. Om de ontstekingstijd aan te passen kan je je motor laten chippen.

  • Like 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  Duidelijk en mooi verhaal, kan er ook een aanvulling komen voor superchargers gebuikt in Jaguars? Bijvoorbeeld modellen, onderhoud, hoe vaak? Waar te vullen/ af te tappen? Welke olie? Aanpassen van de poelie voor meer vermogen. Typische gebreken/slijtage bij Eaton superchargers, span-geleide rollen, aandrijfriem, etc.

  Link to comment
  Share on other sites

  Duidelijk en mooi verhaal, kan er ook een aanvulling komen voor superchargers gebuikt in Jaguars? Bijvoorbeeld modellen, onderhoud, hoe vaak? Waar te vullen/ af te tappen? Welke olie? Aanpassen van de poelie voor meer vermogen. Typische gebreken/slijtage bij Eaton superchargers, span-geleide rollen, aandrijfriem, etc.

  Daar is het forum voor. Stel de vragen in het forum en je gaat vast antwoord krijgen.

  Link to comment
  Share on other sites

  Een supercharger die 50,000 toeren draait ontploft. De toerentallen die jij noemt passen meer bij een turbocharger. Een typische "blower" draait 13k rpm.

  Reagerend op Levors: op de XJR-6 zat een Eaton M90; op de V8 zit een M112; op nieuwe wellicht wel weer een andere. Op Youtube barst het van de filmpjes. Het enige wat echt slijt zijn de naaldlagers, maar als die gaan is het met de rest ook heel snel gebeurd..

  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...