Jump to content
 • klopsensor


  keesh
   Share

  ccs-885-0-54203000-1345326586_thumb.jpg

  Links: plaatsing van een klopsensor. Rechts: trillingen zoals deze door de klopsensor worden waargenomen bij een pingelende motor.

   

  Het signaal van de klopsensor wordt door de computer gefilterd en bewerkt waardoor de processor informatie krijgt of de motor al dan niet pingelt. In geval van pingelen wordt de ontsteking met een vaste waarde verlaat. Dit is gedaan omdat er geen vaste grens voor het kloppen kan worden gegeven. Deze hangt nl. af van een groot aantal variabelen als motortemperatuur, samenstelling van de brandstof en de rijomstandigheden. Elke fabrikant kent zijn eigen regelfilosofie.

  ccs-885-0-80401800-1345326605_thumb.jpg

  Regeling van het ontstekingstijdstip tijdens detonerende verbranding

   

  Wanneer het kloppen begint kan de computer in de meeste gevallen vaststellen welke cilinder klopt. De computer maakt dan niet alleen gebruik van de informatie van de klopsensor maar ook van de krukas- resp. nokkenassensor. Vervolgens kan de computer reageren door de ontsteking in stappen van 30 te verlaten tot een maximum van bijv. 150. In het voorbeeld wordt aangegeven dat na 90 geen detonatie meer wordt geconstateerd. Vervolgens wordt de ontsteking in stapjes van 0,350 vervroegd totdat de motor weer gaat pingelen of de waarde opgeslagen in het kenveld wordt bereikt. Op deze wijze wordt het ontstekingstijdstip zo dicht mogelijk bij de pingelgrens gehouden.

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...