Jump to content
 • De Bougie


  Door de bobine (ontstekingsspoel) wordt een hoogspanning opgewekt van wel zo'n 10.000-12.000 volt, door deze hoogspanning springt er een vonk over tussen de elektroden van de bougie, deze vonk is nodig om het gasmengsel in de cilinder te laten ontbranden.

   

   

   

   

   

   

  Hoe ziet een bougie er van binnen uit?

  ccs-885-0-17998900-1355168813_thumb.jpg

   

  Simpel gezegd een metalen omhulsel met de schroefdraad, daarin een isolator van zeg maar porselein, en daar binnen de centrale elektrode. Wat gebeurt er nou precies in de bougie? De door de ontstekingsspoel opgewekte hoogspanning wordt aangesloten op de aansluit-schroefdraad van de bougie, de hoogspanning wil langs de makkelijkste weg naar massa lopen, en kan dat eigenlijk alleen doen via deze centrale elektrode, waar hij aan het einde wel een sprongetje moet maken, en dat is het hem nu juist, want daardoor onstaat de door ons benodigde vonk. Als alles goed gaat tenminste, want er liggen een aantal gevaren op de loer voor ons vonkje.

  • Het vooral vroeger beruchte "Pareltje", wat meestal veroorzaakt werd door het lood in de benzine, het loodpareltje maakte kortsluiting tussen de bougie elektroden en de vonk was weg, oplossing even het bougieborsteltje er langs halen. .
  • Kortsluiting via de isolatorneus van een door olie en/of roet sterk vervuilde bougie.
  • Een breuk in de isolator, ook dan onstaat er een kortsluiting met als resultaat geen vonk.
  • Heel soms, (maar het gebeurt nog steeds), kan zelfs een splinternieuwe bougie het niet (meer) doen.

  Wat is er nu belangrijk om te weten over je bougie?

   

   

  Een paar belangrijke punten zijn.

  • De elektrode afstand.
  • De warmtegraad of warmtewaarde van de bougie.
  • De algemene toestand van de bougie.

  De elektrode afstand.

   

   

  1. Deze afstand moet men regelmatig controleren, en afstellen op de juiste waarde(of vervangen). Wordt de afstand door slijtage te groot, dan is er meer spanning nodig om de vonk te laten overspringen, en dit geeft vooral bij het starten moeilijkheden, want de spanning blijft door een laag toerental van het vliegwiel gering. Is de elektrode afstand echter te klein, dan wordt ook de vonklengte te klein, waardoor het gasmengsel slechter ontstoken wordt.

   

  De warmtegraad.

  2. Bij de diverse merken staan er gegevens op hun bougie, en dat is meestal de aanduiding van de warmtegraad van de betreffende bougie. Door de autofabrikant wordt meestal een bepaald type en merk voorgeschreven, die je dan ook vaak het best kunt aanhouden. Wil je echter een ander merk gebruiken, dan is het probleem welk type van dat andere merk is gelijk waardig qua warmtegraad aan het voorgeschreven type?

  Dan neme men toch de zg. "vergelijkingstabel" om de diverse typen en merken te vergelijken, dat is een mogelijkheid natuurlijk, maar al vanaf het begin werd er voor gewaarschuwd dat dit nooit helemaal klopte.

  Maar voordat je zo'n lijst gaat bekijken, moet ik eerst nog even iets vertellen over het verschil tussen een warme en een koude bougie. Kort gezegd, bij een warme bougie gaat het deel van de warmte die de motor via de bougie aan de cilinder afstaat, via een langere weg dan bij een koude bougie, (dus de motor blijft daardoor wat warmer) In de praktijk gebeurt het heel vaak, dat er in auto's een totaal verkeerde bougietype zitten, omdat men het type niet weet, die bougie toevallig nog had liggen, of dat de verkoper zomaar wat gaf, omdat hij het ook niet wist.

   

   

   

  ccs-885-0-84203800-1355168823_thumb.jpg

   

  De algemene toestand.

   

  3. De algemene toestand tenslotte, betreft vooral het niet beschadigd zijn, en dan met name de porceleinen isolator, het niet te sterk ingebrand zijn van de electroden, en het niet te veel vervuild zijn van de bougie.

   

  ccs-885-0-55342200-1355168832.jpg

  Nieuwe bougie

  Dit is een brandschone bougie, zo komen ze uit de fabriek rollen.

   

  ccs-885-0-63524100-1355168844.jpg

  Koffiebruin en schoon

  Zo zien we ze graag. Zo moet je bougie eruit zien. Koffiebruin. Dit duid om een goed mengsel en goede onsteking! Je bougie moet er in grote lijnen zo uit zien!

   

  ccs-885-0-76719600-1355168857.jpg

  Zwart en nat

  Deze bougie laat ons zien dat de ontsteking misschien verkeerd staat. De ontsteking is niet in staat om al het mengsel te verbranden.

  Het kan ook zijn dat je een verkeerd mengsel hebt, te veel brandstof.

   

  ccs-885-0-02815800-1355168871.jpg

  Zwart

  De bougie op deze foto laat ons zien dat het mengsel te rijk was, of de bougie te koud was.

  Als de bougie te koud blijkt te zijn, moet er een warmere bougie in.

   

  ccs-885-0-07056500-1355168884.jpg

  Wit

  Een witte bougie duid erop dat het mengsel te arm is, de ontsteking te vroeg of de bougie te warm. Wanneer de ontsteking te vroeg staat, moet deze later gezet worden. Als de bougie te warm blijkt te zijn, moet er een koudere bougie in.

   

  ccs-885-0-23330900-1355168893.jpg

  Electrode beschadigd

  Deze foto laat ons zien dat de electrode ernstig beschadigd is. Dit kan erop duiden dat de motor te heet is geworden. De oorzaak hiervan kan een te arm mengsel zijn, een te hete bougie of een ontsteking die te vroeg staat.

   

  Tot slot

   

  Dus wat ik maar wil zeggen het lijkt allemaal niet zo belangrijk zo'n simpel bougietje, maar toch.... Uiteraard is over deze schijnbaar simpele bougie nog lang niet alles verteld, maar dan zou dit een wel heel erg lang verhaal gaan worden.


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...