Ga naar inhoud
keesh

FILMPJES XF, XK(X150), XJ(X351) en F-type

Aanbevolen berichten

keesh    819

De snelste Jaguar EVERRR. Aldus het persbericht bij de introductie van de Jaguar XKR-S. Toch staken acceleratie en topsnelheid van Jaguars nieuwe coupé absoluut niet voorbij de legendarische XJ220. Tiff Needell mocht in de praktijk uitzoeken welke Jag sneller is.
Twee snelle Jaguars staan naast elkaar. Maar wat zijn we nu echt aan het vergelijken? De auto’s zijn met heel andere bedoelingen en in hele andere tijden gemaakt. De enige overeenkomsten zijn het merk en de achterwielaandrijving. Er zit 18 jaar ontwikkeling tussen de twee en de nieuwprijs van de XJ220 lag ooit veel hoger.
In de ene hoek een supercar uit een tijd waarin CO2 gezond was en benzine goedkoop. Een extreem lage en brede auto: ruim 2 meter breed en slechts 1,15 meter hoog. Jaguar wilde er ooit een V12 in leggen, het werd een 3,5 liter V6 met twee joekels van turbo’s. Met veel was de auto zijn tijd vooruit. Het onderstel kende een veel betere constructie dan de meeste supercars, de bodemplaat was helemaal vlak en gesloten. Enkel het reusachtige turbo-gat van de V6 turbo deed volgens velen afbreuk aan de auto. Ondanks die initiële traagheid spoot de 1400kg, 550pk supercar in minder dan 4 seconden naar de 100km/u en bezat Jaguar zelfs korte tijd het 349,4 km/h snelheidsrecord.
De Jaguar XKR-S heeft de motor voorin zitten, is flink zwaarder (1700kg) en kent zijn basis in een standaard productiemodel. Voorin een 5 liter V8 met supercharger in plaats van turbo’s. Volgens de specificaties even snel naar de 100km/u als de XJ220 (4s) maar met topsnelheid blijft de XK ver achter: 300km/u.
Hoe dit in de praktijk uitpakt en of de bejaarde dame nog snel bochten kan nemen? Tiff zoekt het uit.

  

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

×