Jump to content
Sign in to follow this  
Tommie99

(XJ40) afgekeurd op te hoog CO en loopt hoog stationair

Recommended Posts

Tommie99    7

Sinds kort ben ik in het bezit van een XJ40 2.9 uit 1987. De auto is in goede staat maar deze is de afgelopen jaren maar sporadisch gebruikt waardoor de kilometerstand maar 117000KM bedraagt. Bij de APK bleek dat de CO veel te hoog is ook loopt de auto ca 1200 toeren stationair. De auto "stinkt" echt heel erg wanneer je er naast staat, verder loopt de auto goed en geeft geen foutmeldingen.

Komende week gaan we de olie, bougie`s en luchtfilter wisselen uit voorzorg. Wie heeft er een idee waardoor nog meer het hoge stationaire toerental en de CO veroorzaakt kunnen worden?

Vermoedelijk heeft het te maken met het lange stilstaan. Een busje injectiereiniger heb ik reeds toegevoegd en ca 100km gereden.

Met vriendelijke groet,

Tom

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
hansvh    356

Een defecte lambda sensor zou zoiets kunnen veroorzaken, maar dan zou je een melding op het dash moeten krijgen. Als je olie etc gewisseld hebt gan dan nog eens een stuk rijden en jaag hem (eenmaal warm) eens een tijdje goed hoog de toeren in? En dan liefst op bedrijfstemperatuur de CO nog eens laten meten.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tommie99    7

Ik vermoed dat de auto rijk blijft lopen in doordat deze in zijn "koude start" blijft staan. Heb gelezen dat er in het thermostaathuis een sensor zit die de temperatuur hiervoor doorgeeft, wellicht kan ik deze doormeten?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
isabella    584

Laat er even naar kijken, er zijn TE veel factoren die er mee te maken hebben, zonder het juiste gereedschap word het een dure....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tommie99    7

Van het weekend bezig geweest om de oorzaak van het hoog stationair lopen te achterhalen. Eerst nog contact en gehad met de vorige eigenaar en volgens hem was de auto al bij een specialist geweest maar was het deze niet gelukt om het toerental naar beneden te krijgen en moest de ECU vervangen worden.

Nadere inspectie leerde dat de sensor in het thermosstaathuis voor de "koude start" reeds vervangen was en ook was de LMM  vervangen. Deze onderdelen vond ik ook in een doos achterin de auto.

Vervolgens heb ik het gasklephuis gedemonteerd en de speling tussen klep en wand gecontroleerd. deze stond op 0.15mm en dit moest 0.05mm zijn. Deze dus op de juiste waarde afgesteld. Vervolgens alles weer teruggebouwd en en nieuw luchtfilter en bougies gemonteerd.

Doordat het gasklephuis niet op de juiste waarde stond was de stappenmotor uit zijn regelgebied, deze opnieuw geprobeerd in te regelen maar dit was niet mogelijk omdat de stelschroef voor de air by-pass dol gedraaid was. Dit is een kunststofschroef welke met een inbus versteld kan worden maar deze was dus rond gedraaid. Deze schroef weer gangbaar gekregen en er een kop van een parker ingelijmd zodat deze weer versteld kan worden. Hierna het toerental netjes kunnen afstellen.

Motor loopt nu weer netjes ca 700 toeren stationair.

Volgende stap wordt het aanpakken van enkele beginnende roestplekken. Ook heeft de automaat nog een vervelende eigenschap, wanneer deze koud is dan schakelt hij laat over van 1 naar 2. Als alles op temperatuur is dan schakelt hij perfect.

Nog een puntje voor op de to-do list :wink:

Wanneer deze puntjes opgelost zijn dan zal een tripje naar Heinkenszand gepland worden voor een laatste inspectie voor de APK

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tommie99    7

Vandaag een  nieuwe APK gekregen voor 2 jaar met complimenten van de keurmeester. Volgens eigen zeggen was hij onder de indruk van de goede staat van de jaguar na 31 jaar. Volgens hem was duidelijk te zien dat er goed voor de auto gezorgd was. Hij had geen enkel aandachtspunt en vond de auto erg lekker rijden.

 

DSCN2260.JPG

DSCN2266.JPG

DSCN2283.JPG

DSCN2263.JPG

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...