Jump to content

Last but not least: 5.3 XJS Coupé...


pimgmx
 Share

Recommended Posts

Na een paar jaar 'behelpen' (met alle vormen van plezier!) met vierdeursproducten uit Coventry heb ik ein-de-lijk de hand gelegd op de Jaguar die ik van kinds af aan bewonderde...

 

Als je zoals ik bent opgegroeid in de jaren '70-'80 is er één Jaguarmodel nóg iconischer dan de XJ.

Plak één letter vast aan de type-aanduiding en je hebt een van de langst gebouwde modellen (21 jaar) uit de stallen van Sir Bill. Helemaal niet te versmaden in TWR- of Lister-verpakking, maar ook als 'normale' twaalfpitter een fantastische Grand Tourismo met een silhouet dat je van verre herkent.

 

Een lang verhaal kort: er komt een LHD 1989 XJS 5.3 in Solent Blue/Isis Blue richting Nederland. De auto is nét jong genoeg voor de wat betrouwbaarder (all in the eye of the beholder) Marelli-ontsteking en heeft de US style dubbele koplampen. Z'n rijdend leven is-ie begonnen in New England, vlak daarna is-ie met z'n expat-baasje naar Yokohama vertrokken en daar blijven plakken. Een paar weken geleden is-ie daar van de veiling geplukt en op de boot gezet. In 27 jaar is er een onthutsende 41.000km mee gereden: 1500km/jaar. Da's minder dan ik de laatste 2(!) jaar met m'n 23 jaar oude Sovereign heb afgelegd...

 

De auto is op één plekje na roestvrij, mechanisch 100% en heeft strak plaatwerk zonder noemenswaardige krassen/deuken of andere beschadigingen. De Lattice-wielen zien er als nieuw uit, net zoals het grootste deel van het interieur. Maar ik hoor dat zeurende stemmetje al: if it sounds too good to be true? Well, it doesn't!

Er is - ahum - wél het spreekwoordelijke 'beetje werk' om de roofkat in zijn oude luister te herstellen: dit is namelijk geen concoursauto die alleen een wasbeurtje nodig heeft. Er moeten wat klassieke jaren '80-Jaguarkwalen verholpen worden: blanke lak die harder oplost dan Nescafé, een skislope die eruit ziet als het product van een bosbrand, en een dakhemel die een dubbelrol als hoofddeksel vervult. En preventief onderhoud aan ontsteking en brandstofleiding, verwaarlozing van een van beide kan hartverwarmende verrassingen opleveren...

 

Maar: met een basis zo goed als deze zijn dat eerder knuffel- dan grizzlyberen op de weg, en kan ik ook nog wat zelf doen...

 

Kwaliteitsfoto's volgen zodra-ie de Nederlandse haven bereikt heeft, hier alvast een teaser uit het Verre Oosten:

26847206111_38d475d18f.jpg

Link to comment
Share on other sites

Veel plezier er mee alvast, maar zo'n soort bonnetje krijg ik bij de lokale chinees ook.

Ik hoop niet dat de Jag net zo plat is met 4 naar buiten gevouwen zijden als op dit plaatje. 

 

Ooit heb ik eens met een XJ-S mogen rijden en dat was een hele ervaring (vanuit een Fiatje 500).

Tjonge wat een scheurbak was dat zeg. 

Link to comment
Share on other sites

Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst! Kan me inderdaad heel goed voorstellen dat een XJ-S past in je rijtje droomauto's als je in de 70-er en 80-er jaren bent opgegroeid, heb ik ook.

 

Guus

Link to comment
Share on other sites

Potdorie wat heb je toch een mooie collectie Jags zo langzamerhand! En je gaat zelf knutselen aan je XJS? Dan mag de "bijbel" van Kirby Palm niet ontbreken in de documentatie! HIER een link naar meer dan 700 pagina's met verzamelde tips en allerlei informatie over de XJS. Heb je alvast wat te doen zolang je nieuwe aanwinst op de boot staat :wink:.

Link to comment
Share on other sites

je gaat zelf knutselen aan je XJS?

Net zoals bij de vorige projecten: er zelf aan beginnen en kijken waar het schip strandt...

Interieur, koelsysteem, brandstofsysteem (leidingen, filter, drukregelaar, O-ringen voor injectoren, ...) en ontsteking kan en doe ik zelf.

 

Een preventieve achterremrevisie -inboards!- is een mooie winterklus. Ik overweeg de hele achteras los te gooien, alle ophangings- en remdelen te vervangen/reviseren én de achteras op te waarderen met een stabilisatiestang.

Het aircosysteem zal op z'n best leeg zijn, in het slechtste geval wordt dat een klus om aan een specialist uit te besteden.

 

Voor het bladderende lakwerk gaat-ie tzt naar mijn hofleverancier in de bollenstreek, dan wordt meteen het ontsierende roestplekje aangepakt.

 

 

Dan mag de "bijbel" van Kirby Palm niet ontbreken

Klopt helemaal: die ligt al digitaal op de plank, moet ik binnenkort maar eens laten printen/binden zodat-ie werkplaatsfähig is. 

Ook het beroemde 'big green book' van Brooklands is intussen onderweg... :wink:

Link to comment
Share on other sites

De auto is aangekomen in de Botlek.

 

Er is al een wiegje geregeld in de crêche in Heinkenszand: pre-RDW inspectie + remflush, nu nog zorgen dat-ie daar wordt afgeleverd...

Foto's van de verkoper hier: https://www.flickr.com/photos/pimgmx/albums/72157666291232414

Meer foto's volgen bij ophalen in de haven/afleveren bij Raymond...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Misschien overbodig maar vergeet met al die cylinders en PK's ook je vrouw niet aandacht te geven.    :codemafia:

Ik weet hoe ik ben wanneer ik met de autotjes bezig ben: totaal geen tijdsbesef meer!  dit tot soms lichtelijke "teleurstelling" van mijn vrouw.    :sarcastichand:

 

Deze hobby kan ook alleen maar met een begripvolle partner....      of als vrijgezel (dit werkt het snelst overigens, ik spreek uit ervaring) :jester:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

vergeet met al die cylinders en PK's ook je vrouw niet aandacht te geven.  

Dat gaat - tot nu to - goed, Arie.

Zolang er iets leuks/snels/stijlvols voor de deur staat is de goede vrede bij ons bewaard.

Sterker nog: mijn Sovereign-megaprojectauto was een verjaardagscadeau van haar...

Link to comment
Share on other sites

Dat gaat - tot nu to - goed, Arie.

Zolang er iets leuks/snels/stijlvols voor de deur staat is de goede vrede bij ons bewaard.

Sterker nog: mijn Sovereign-megaprojectauto was een verjaardagscadeau van haar...

 

Ik mag zeker niet klagen met mijn vrouw maar denk dat ze toch een keer met jouw vrouw moet praten op een meeting ofzo: IK WIL OOK ZULKE VERJAARDAGKADO'S!!!      :sarcastichand:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mijn kantoor was voor 't grootste deel van de dag een auto-ambulance...

 

Laptop op de knietjes, af en toe een praatje met de chauffeur, een paar telefoontjes tussendoor: het is weer eens wat anders dan een bureautje in zo'n hoogbouwpand.

 

Ik werd voor de deur opgehaald, en na voor de zekerheid een losse accu en wat gereedschap te hebben ingeladen zijn we naar de Botlek getuft.

 

Papierwerk bij het shipping-bedrijf bleek een eitje, en ik was blij te zien dat de XJ-S direct van het schip af een droog plekje had gekregen. So far, so good...

 

Het bestuurdersportier had wat overtuigingskracht nodig (via passagierskant ingestapt en slothendel paar keer geactiveerd), maar na die kleine inspanning kon ik instappen. Omdat de interieurverlichting erg enthousiast oplichtte waagde ik de gok: sleutels van de passagiersstoel gepakt, een schietgebedje en op contact. Nog steeds alles goed: waarschuwingslampjes voor parkeerrem en bijna-lege benzinetank, daar kan ik mee leven... Toen het spannendste moment: de sleutel doordraaien naar rechts, gebeurt er wat?

 

Nou, jazeker! 

 

Ondanks een ruime week stilstaan - en nog véél langer daarvoor - sloeg-ie meteen aan. Een beetje hoog in de toeren, maar da's voor een koude V12 niet uitzonderlijk. 

 

Hij liep meteen redelijk regelmatig, en ging zonder protesteren van 'Park' in Reverse en Drive. Het toerental zakte meteen als je 'm uit Park/Neutral haalde: allemaal volgens het boekje!

 

Wat een opluchting: een auto zonder proefrit kopen had ik eerder gedaan met m'n DD6, maar eentje uit het buitenland halen zonder 'm überhaupt in het echt te zien was een heel stuk spannender!

 

post-885-0-98926500-1464639820_thumb.jpg

 

Met lopende motor heb ik meteen wat elektriek-basics getest: de buiten-/remverlichting werkt (1 mistlamp voor is kaduuk, een kniesoor), ruitenwissers doen wat ze moeten doen, evenals de elektrische ramen. O, en de veiligheidsgordel-aangeefdingesen natuurlijk: die schieten vrolijk op en neer langs de raamlijsten in een US-spec auto als je de deur open/dicht doet... De originele radio piept om een code, dat gaat een leuke speurtocht worden!

 

 

De auto kon op eigen kracht de ambulance oprijden, zodat we de tocht konden voortzetten: een dik uur later stond de roofkat weer op z'n eigen vier pootjes bij de huisdokter. Eerst een sneak preview van de nieuwe werkplaats-speeltjes (fraai, heel fraai!), daarna hebben we afgesproken wat er later deze week gaat gebeuren.

 

post-885-0-67549200-1464639841_thumb.jpg post-885-0-44337400-1464639862_thumb.jpg post-885-0-33919000-1464639878_thumb.jpg post-885-0-46192200-1464639893_thumb.jpg post-885-0-75447700-1464639916_thumb.jpg

 

Wegens een ongeduldige chauffeur weer snel terug de (vracht-)auto in en een paar monsterhoosbuien later waren we weer thuis. 

 

Hoofdstuk 1 is zonder kleerscheuren afgesloten, nu afwachten wat dokter R. te H. met zijn immer kritische blik gaat tegenkomen...  :rtfm:  

post-885-0-67021500-1464639944_thumb.jpg

 

To be continued...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...