Jump to content

Jaguar en Land Rover gaan zelfrijdende auto’s menselijk gedrag leren


keesh
 Share

Recommended Posts

Jaguar Land Rover start binnenkort met een grootschalige praktijktest van zelfrijdende auto’s. Onderdeel van het project is om 'echte bestuurders' uitgebreid te analyseren en hun rijgedrag te leren aan de computer.

Jaguar en Land Rover willen de toekomstige zelfrijdende auto menselijke trekjes geven. Het bedrijf wil op deze manier de zelfrijdende auto op een zo natuurlijk mogelijke manier door het verkeer laten bewegen. De twee merken starten daarom binnenkort in Londen met een proef waarbij bestuurders uitgebreid worden geanalyseerd in allerlei verkeerssituaties.

De analyse is onderdeel van een grotere project, waarbij Jaguar Land Rover een traject van 65 kilometer in de buurt van zijn ontwikkelingscentrum voorziet van slimme infrastructuur, zoals stoplichten en matrixborden die met auto’s kunnen communiceren. Het bedrijf zet zo’n 100 verschillende, al dan niet zelfrijdende auto’s in die niet alleen met de infrastructuur in contact staan maar ook met elkaar.

Jaguar Land Rover zal de techniek die de zelfrijdende auto mogelijk maakt in de toekomst in fases introduceren op productiemodellen.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Zelfrijdende auto’s stoppen bij groen licht.

 

Het onderzoek in de sector van de zelfrijdende auto’s is in volle gang. Maar hoewel de constructeurs en techbedrijven al miljoenen euro’s hebben geïnvesteerd, lijkt het erop dat de vooruitgang eerder bescheiden is …

 

Iedereen heeft het al zo’n tien jaar over de zelfrijdende auto. Volgens sommigen zal die er zijn tegen 2025-2030, wanneer niemand – of bijna – nog zelf zal rijden. Marketeers beloofden consumenten dat ze zich voortaan onderweg konden bezighouden of zelfs een dutje konden doen. Alleen lijkt dit alles vandaag een mooie hersenschim te zijn. Want ondanks het vele onderzoek en meerdere initiatieven lijkt het erop dat we nog ver van het doel verwijderd zijn.

 

Het bewijs? De afgelopen maanden testte ook General Motors zelfrijdende auto’s via zijn bedrijf Cruise. Tot voor kort communiceerde de constructeur met trots dat zijn zelfrijdende voertuigen al een half miljoen kilometer hadden afgelegd. Mooi, maar er wordt minder gesproken over de op zijn minst verrassende bugs op deze autonome auto’s.

 

Op Twitter zagen we onlangs deze vreemde technische problemen. Zo flipte de software van een zelfrijdende Chevrolet Bolt en stopte de wagen plots volledig voor een groen licht, in het midden van San Francisco. Uiteraard tot groot ongenoegen van de andere automobilisten.

VA-02-1.webp  VA-01.webp

 

Maar het grappige was dat er ook een andere autonome auto op het toneel verscheen, een Jaguar I-Pace van het Chinese bedrijf Waymo. Deze Jaguar I-Pace kwam vlak achter de Bolt tot stilstand, waardoor wellicht de eerste file van zelfrijdende auto’s ontstond. Gelukkig hebben Waymo-voertuigen nog steeds een technicus aan boord en kon hij de Jaguar I-Pace snel evacueren.

1_GXj5pQUrC0JnQxkuNZSYwA.jpeg

 

Volgens getuigen ter plaatse duurde het 13 minuten voordat een Cruise-technicus arriveerde en een manier vond om de Bolt te ontgrendelen, zodat die zijn weg kon vervolgen. Merk op dat dit niet de eerste keer is dat een autonome Bolt in problemen komt. De laatste keer in juli 2022 moest de politie ingrijpen om Cruise te waarschuwen… Hiermee is duidelijk dat de autonome auto nog niet voor morgen is. Veel waarnemers verwachten hem niet voor 2040-2045. Als alles goed gaat…

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Laten we hopen dat ze niet zoals belgen gaan rijden, constant met 90 km/h op de linker- of middenstrook.

Of zoals Fransen en Italianen, die constant overal tegenaan rijden.

Of zoals fossielen in een roomwitte Captur, die stoppen voor een lege rotonde en er daarna met 10 km/h overheen rijden.

Of zoals medelanders uit prachtwijken die constant plankgas-gaslos doen om zoveel mogelijk pops-and-bangs uit de uitlaat te krijgen.

Of zoals Sylvia H. uit Leidschendam die dus echt niet harder dan 100 km/h durft.

Of zoals....

 

Weet je wat, laat maar. De gemiddelde mens zuigt keihard met autorijden, laat ze maar iets ontwikkelen dat wél fatsoenlijk werkt. Spoiler alert; lukt niet.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...