Ga naar inhoud

Hinno

Members
 • Aantal items

  8
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Community reputatie

1 Goed

Wie ben ik

 • Voorstellen
  Inkoop professional met zeer veel Azië ervaring, 56 jaar jong en eindelijk toe aan mijn eerste Jag. Een 2013 XF Sportbrake is het geworden met een getunede 6 cil. diesel. Ooit komt er nog een 1961'er bij (is ook mijn bouwjaar) en zal de XF vervangen worden door een F-type. Ik woon overigens in een leuk boerderijtje te Emst bij Epe samen met vrouw, hond en kippen.

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

 1. Hinno

  Geen navigatie update

  Toerend in mijn 2013 XF Sportbrake ondervind ik steeds vaker problemen met de verouderde navigatie data. Op de site van Jag wordt de 2017 versie aangeboden voor €209 als zijnde “recentelijk” bijgewerkt. Wat uitzoekwerk levert op dat de 2017 versie in 2016 gemaakt is met HERE data uit 2014/2015. Eigenlijk riekt het naar bedrog door 3 jaar oude data voor zoveel geld te willen verkopen. Erg zwak ook van Jag om niet gewoon een releaseversie of datum bij deze “recente” update te zetten. In nette bewoordingen heb ik 2 keer een bericht naar Jaguar Ned. gestuurd met de vraag wanneer er een wel-actuele navigatie versie komt voor de XF. Beide keren geen enkele reactie ontvangen. Over een maand gaat de Sportbrake 2 weken links rijden in Schotland. Zou ik daar ook een nieuwe EU kaart kunnen kopen/installeren?
 2. Hinno

  XF Sportbrake hobbelt

  Gisteren zijn de rechter steekas en een motorsteun vervangen. Helaas, helaas loste dit niet het stuiter-probleem op. Wel ben ik rondom Kerst naar Zuid-Duitsland op-en-neer geweest en bij terugkomst is het stuiteren voor mijn gevoel wel minder geworden. Grote golven in het wegdek worden netjes door de auto verwerkt maar het lijkt net alsof elk klein ribbeltje als een 'bonk' wordt doorgegeven. Als de banden op 5 bar hadden gestaan dan had ik dat wel begrepen maar nu niet. Overigens is het stuiteren/bonken tussen 140~145 km/u het sterkst. Je voelt dat trouwens niet in het stuur. Naast 'dempen' zorgt een schokdemper toch ook voor een deel van de vering? Zou het kunnen dat een schokdemper vast zit? Achter heeft de Sportbrake luchtvering, zou daar iets aan fout kunnen zijn? Sorry voor weer een hoop vragen maar ik wil hier echt vanaf.
 3. Hinno

  XF Sportbrake hobbelt

  Kleine update: Ben afgelopen woensdag naar Walcheren getuft alwaar Raymond de XF kritisch heeft bekeken. Erg leuke tent dat GG-Autoservice, kundig en erg vriendelijk volk. Het is volstrekt onmogelijk om Raymond te betichten van "kort van stof". Je moet er even de tijd voor nemen zeg maar. Conclusie is dat de steekas RA in de lengterichting niet de benodigde speling heeft en daardoor wellicht wat schokken doorgeeft aan het differentieel. Ook een motorsteun is niet meer lekker. Verder ziet alles er goed uit. Vandaag naar de dealer en die heeft eea ook bekeken. Na een belletje met Raymond hebben ze besloten onder garantie de aandrijfas te gaan vervangen. Dit gaat na de Kerst plaatsvinden en ik ben heel erg benieuwd of daarmee het schudden verholpen is. De motorsteun laat ik denk ik op eigen kosten direct vervangen. U hoort ..........
 4. Hinno

  XF Sportbrake hobbelt

  Oops, het is zelfs 2,5 uur heen en (als de files het toelaten) dezelfde dag dezelfde 2,5 uur weer terug. De afspraak staat voor woensdag ............ ik ben benieuwd.
 5. Hinno

  XF Sportbrake hobbelt

  👍👍👍
 6. Hinno

  XF Sportbrake hobbelt

  Dank voor je advies. Van een trillingsdiagnose als een standaard proces (zoals wielen balanceren of automaat spoelen) had ik niet eerder gehoord. Daar kon ik ook niets over vinden met Google en het blijkt dus ook niet iets te zijn waarvoor je even langs de Kwikfit of Euromaster rijdt. Wel kwam ik de site van GG-autoservice tegen, niet bijster centraal gelegen, die middels hun site de indruk wekken pragmatisch de oorzaak van trillingen te kunnen detecteren. Hoewel ik er heen/terug in totaal 4 uur voor moet rijden ga ik daar toch maar een afspraak maken. Of als iemand een soortgelijke toko weet die wat dichter bij Epe ligt dan hoor ik dat graag. Met behulp van jouw reaktie ben ik weer een heel eind opgeschoten.
 7. Hinno

  XF Sportbrake hobbelt

  Dankjewel Werkman. Zeg je dit omdat je verwacht dat dit balanseren het probleem waarschijnlijk gaat oplossen of zou ik dit moeten laten doen om uit te sluiten dat het trillen iets te maken zou kunnen hebben met de aandrijfassen? Mooie en overzichtelijke website heb je trouwens.
 8. Hinno

  XF Sportbrake hobbelt

  Ik begin wat twijfels te krijgen bij iets dat mijn dealer mij vorige week meedeelde. Mijn XF Sportbrake uit 2013 met een heerlijk potige 6 cil. diesel vond ik vanaf het begin nogal hobbelen. De dealer waar ik de auto vandaan had heeft de nieuwe Pirelli's die er onder lagen toen vervangen door Michelins omdat deze wat zachter rubber hebben. Daarna was het grootste probleem weg maar zeker niet helemaal. De auto rijdt super stabiel en compenseert alle grotere hobbels en bobbels in het wegdek prima. Het is echter net of elke kleine oneffenheid op de snelweg door de auto wordt doorgegeven. Er is best mee te rijden maar van een auto uit deze prijsklasse mag je toch anders verwachten. De balansering van de banden heb ik meerdere malen laten nakijken en daar zat nooit een onbalans in die zo'n trilling zou mogen veroorzaken. Ik heb er gewoon mee doorgereden en de winterbanden tijd afgewacht. Er zitten nu gloedjenieuwe velgen onder met net zo nieuwe Nokians. Eigenlijk had ik gehoopt dat het probleem daarmee weg was want dan had ik eens nader kunnen laten kijken naar de originele velgen met de zomerbanden. Het probleem is echter beslist niet weg en eigenlijk weer van het niveau Pirelli's. Mijn idee is dus dat het niet ligt aan de wielen. Het lijkt alsof de trilling van voren komt maar buiten de banden en schijven draait daar niet zoveel meer rond. (het remmen gaat geheel vrij van trilling) Mijn dealer heeft er zelf meegereden en zijn bevinding is dat de auto gelijk is aan een andere Sportbrake die er toevallig ook ter reparatie stond. Hun conclusie is dus dat dit trillen gewoon hoort bij een XF Sportbrake en dat ik het er maar mee moet doen. Ik ben geen auto deskundige maar met een HTS-Autotechniek ooit eens afgerond, ben ik niet helemaal een leek. Ik heb werkelijk geen idee wat het probleem zou kunnen zijn maar weet wel dat dit niet "hoort bij deze auto". Graag hoor ik de mening van andere Sportbrake rijders. Het voelt alsof de trilling uit de voorwielophanging komt maar zeker weet ik dat niet. Heeft er iemand ervaring met een onronde (achter) aandrijfas en voel je zoiets echt als iets dat duidelijk van achter komt? Alle adviezen waardeer ik bijzonder.
×