Jump to content

Han

Members
 • Posts

  6,139
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  77

Everything posted by Han

 1. Tja, als je denkt dat je een auto in deze staat kunt kopen voor 2 mille, dan ben je wel een beetje erg naief.
 2. Overigens zag ik zojuist een oproep op facebook over deze S1, met een foto van de auto met dit kenteken. Men vraagt of iemand weet van wie deze auto is omdat er mee zou worden gefraudeerd. Het is in de fb groep oldtimerliefhebbers en de vrager heet Graad Raaijmakers.
 3. Maar waarom heb je hem verkocht? Een mooie en gave series 1 wordt zeldzaam en helaas gaan de prijzen niet gelijk op met die van andere klassiekers als bijvoorbeeld de Citroen DS of zelfs de VW Kever, want die zie ik ook gaan voor bizarre bedragen. Ik heb mijn series 1 sinds 1976, dus al 47 jaar en ik rijd er nauwelijks mee, maar verkopen denk ik niet aan, dat doen ze maar als ik in een urn zit. (tenzij iemand een aanbod doet dat ik niet kan weigeren)
 4. We willen graag helpen, maar moeten iets meer weten. Heb je een verdeler met contactpunten, condensator en bobine? Heb je nog carburateurs of heb je injectie? Het kan van alles wezen, maar je moet controleren of de bougies vonken en of er benzine komt waar het moet zijn.
 5. Het is handig om een testlampje bij je te hebben, vind je in de bouwmarkt, zo'n testpennetje met een lampje er in en een snoertje er aan met een krokodillenklemmetje. Je kunt daarmee heel makkelijk controleren of je spanning hebt op bijvoorbeeld nr 15 op de bobine als het contact aan staat. De andere aansluiting op de bobine (nr 1) gaat naar de verdeler. Ook heel handig is een stuk draad van een goede meter met aan een kant een schuifstekkertje. Als je dan wilt controleren of je vonk hebt ga je naar de startmotor en daar zitten twee dikke kabels op aangesloten en een dunne met een schuifstekkertje. Die haal je er af en je gaat naar de verdeelkap van je klassieker en haalt de middelste er uit, welke in de bobine zit. Je schuift het schuifstekkertje van je stuk snoer op de kleine aansluiting van de startmotor, je zet je contact aan, houdt de centrale bougiekabel welke van de bobine komt vlakbij de motor, bijvoorbeeld de klepdeksel en houdt het andere eind van de draad welke op je startmotor zit tegen de pluspool van de accu. De startmotor gaat nu draaien en drijft de motor aan en als het goed is gaat de kabel welke in de bobine zit nu vonken. Als dat zo is werkt de ontsteking, maar je bent nog niet klaar. Als je een reserve bougie bij je hebt (ook altijd handig) ga je nu een van de bougiekappen loshalen en je steekt die reserve bougie er in, houdt die tegen massa en houdt je draadje weer tegen de pluspool van de accu en weer gaat de startmotor draaien en die bougie moet gaan vonken. Doet hij dat niet, dan kan het zijn dat de rotor doorslaat naar de massa van het asje waar hij op zit, of de centrale koolborstel in de verdeelkap is weggefikt. Kijk ook even heel kort met de verdeelkap er af tijdens het starten of de contactpunten erg vonken, maar doe dat heel kort. Als die hevig vonken is de condensator overleden en heb je geen vonk of een heel mager vonkje. Waarom heel kort? Omdat de bobine zijn energie niet kwijt kan en er een kans is dat hij inwendig doorslag gaat geven en dan mag je bij zijn als je een reserve bij je hebt.
 6. https://topgear.nl/autonieuws/ev-fremantle-highway-vat-opnieuw-vlam/?fbclid=IwAR31ymMse2aw-ji_B4lfHRK8q59wN5quhz_w_JmJM5IQeAI1WjBUw24zlOs Kijk, het blijft oppassen met die meuk.
 7. Het mag wel duidelijk zijn dat onze weldedelhooggeleerde bestuurders niets begrijpen van de wet van Ohm. Als je ziet wat nu al de problemen zijn met het E net, dan moet je toch snappen dat als we allemaal elektrisch gaan rijden, koken en verwarmen, dan gaat het net dusdanig in de stress dat we dagelijks zonder stroom gaan zitten. Met andere woorden: men had tien jaar geleden al moeten beginnen met de aanpassingen van het E net. De kabels in de stoep liggen er vaak al meer dan 100 jaar, de transformatoren zijn nu al te klein en al die zonnepanelen is leuk maar worden straks regelmatig uitgeschakeld door de beheerder van het E net. Als je nog een echte accu in je auto hebt, pak een stukje zwarte installatiedraad, maak beide eindjes bloot en houd die tegen de polen van je accu en probeer het vijf seconden vast te houden. Je hebt gegarandeerd verbrande vingertjes. Zoiets gaat er gebeuren met het kabeltje in de stoep als je laadpalen blijft neerzetten en gelukkig zitten er 500 Ampere zekeringen in de kleine zekeringenkastjes die je overal ziet staan als je oplet, dus die knallen er uit, maar dan zitten we wel weer zonder prik. Andere kant van het verhaal: mijn broer is 84 jaar en woont in een appartementencomplex. De VVE vond het nodig om van het gas af te gaan, dus alles moet elektrisch en dat heeft mijn broertje 12.000 euro gekost. En ik vind dat complete waanzin. Tegen de tijd dan de gas CV unit wordt verboden koop ik een nieuwe. Wat leven we in een idiote tijd met gestoorde bestuurders die geen flauwe notie hebben van wat er nou werkelijk aan de hand is.
 8. Ik dacht er vannacht over na en ik ben heel serieus: ik zou mijn Jaguar XJ series 1 van 1969 niet ruilen voor een nieuwe Tesla S.
 9. Die elektriciteits waanzin wordt de grootste miskleun van deze eeuw.
 10. Ik heb Leon nooit ontmoet, maar hij was mijn vriend. Veel sterkte gewenst voor iedereen die van hem heeft gehouden.
 11. Graafmachines werken met 360 bar, dus die slangen zijn ruim voldoende.
 12. Klopt volgens mij wat je zegt, hij klinkt niet als de zoemende zes in lijn XK, maar meer als een reutelende Chevy.
 13. En als je dat met een mooie Jaguar doet sta je wat mij betreft behoorlijk voor lull.
 14. De achterbrug van de XJ6 komt van de E type, de oude S type en de 420 en is pure formule 1 techniek van de jaren 60, alleen wel ietsje zwaarder uitgevoerd. En dat is goed te merken als je de XJ naar zijn grenzen gaat jagen.
 15. Gerechtsdeurwaarder van Es in Rotterdam, ik weet niet of hij nog actief is, maar voor mij heeft hij elk dubbeltje binnengehaald. Die had als stelregel: de hoogte van het bedrag doet er niet toe en in welk land ook niet, al is het een dubbeltje, we halen het binnen op kosten van de wanbetaler.
 16. Het heeft niets met onafgeveerd gewicht te maken amigo. De final drive van de XJ6 zit bij het afgeveerd gewicht en de remschijven achter zitten tegen het differentieel aan. Het enige wat niet afgeveerd is zijn de achterwielen en een deel van de as waar ze op zitten. Maar het ging over de cardanas, die is relatief vrij kort, maar bestaat niettemin uit twee delen en in het midden zit een groot lager. Het waarom daarvan ontgaat mij. Bij de oudere Alfa's zat de versnellingbak bij de final drive en een vrij lange cardanas welke het motortoerental draait loopt vanaf de drukgroep naar achteren.
 17. Brandstof heeft geen smerende werking. Als je weet hoe een viertaktmotor werkt, kun je de volgende theorie wel volgen: De zuigers gaan op en neer en de kleppen gaan open en dicht. Je daalt een lange helling af en je houdt het gas dicht. Als de zuiger aan de inlaatslag beging, ontstaat er een onderdruk in het inlaatkanaal omdat er geen lucht wordt aangezogen omdat de smoorklep bijna 100% gesloten blijft. De motor zal veel harder gaan zuigen aan eventuele heel kleine openingen en een van die openingen is de ruimte tussen de klepsteel en klepgeleider. Daarboven bevindt zich olie en die wordt tegengehouden door de klepseal, maar die slijten en worden gaandeweg hard. Op zich is het geen groot probleem, maar als de motor nog maar weinig heeft gelopen hoort het niet te gebeuren. Heeft hij een paar ton gelopen, dan kan het gebeuren en een blauwe pluk betekent dat hij wat olie verbrandt, maar dat zal niet snel een liter zijn.
 18. Wat Mario zegt, degene die wel beweegt vast zetten met een lijmtang en flink pompen. Met perslucht haal je hoogstens 10 bar, een hydraulische pomp van een graafmachine haalt wel 350 bar en de pomp van een Citroen met veerbollen haalt 250 bar. Ik denk dat je met een vetspuit ook wel 100 bar haalt.
 19. Het werkt bij de XJ6 ietsiepietsie anders Mario. Je kunt hem bij de bak los halen en bij het differentieel zit een zelfde flens. Maar in het midden zit een hulplager en de cardanas bestaat dus uit twee delen met ieder twee kruiskoppelingen. Dat hulplager hangt aan twee rubber blokken en als die stuk gaan blijft het spul hangen op twee kleine bouten met grote koppen, zodat de boel niet op straat valt en je de achterwielen blokkeert. Hij meldt dat uitvoerig want als je gas geeft lijkt het of iemand met een betonboor door de bodem heen wil. Het blijft apart volk, die Engelsen. De staart van de versnellingbak eindigt ongeveer tussen de stoelen en iedere fabrikant zou een cardanas uit een stuk maken, maar hier moest een lager in het midden. Het zal wel een hoger doel hebben.
 20. De klauw moet je niet uit elkaar gaan halen, wordt ook afgeraden in de manual en hoeft ook niet. Ik zie op je foto dat de beide stofhoesjes van de kleine zuigertjes zijn gescheurd. Dus dat moet even uit elkaar en als het met perslucht niet lukt zitten ze echt vast. Wat je kunt doen is de blokken er uit halen en dan met een paar keer op de rem trappen de zuigertjes een stuk naar buiten drukken. Wel even een bak er onder voor als je ze er uit trapt, wat ook niet erg is want ze moeten er toch uit en die remvloeistof wil je ook liever verversen. Het zijn simpele remklauwen, geen ingewikkeld zelfstelmechanisme, gewoon en remklauw met drie zuigers en verder niks. Zuigers goed bekijken of ze niet zijn ingeroest en anders nieuwe monteren. Nieuwe O-ringen, nieuwe stofhoesjes, de boel goed schoonmaken, invetten met remvet, in elkaar zetten, monteren, remmen ontluchten (nieuwe remslangen als ze al oud zijn) en lekker gaan rijden.
 21. Mario, ik was een van de beste storingmonteurs in de installatietechniek en kreeg een baan aangeboden als chef service bij een rijke woningbouwvereniging. Dat heb ik niet aanvaard en een paar jaar later kreeg ik flinke mot met mijn directie omdat ik werd verzocht (en met klem) om mijn klanten op te lichten. Klanten die mij volledig vertrouwden en ik vind principes nog altijd veel belangrijker dan gewetenloosheid. Dus dat werd een kansloze toestand en ik nam ontslag en begon een opnamestudio omdat het mijn hobby was en ik inmiddels redelijke bekendheid genoot. Ik heb wel met duizend bands en orkesten opnamen gemaakt en ook heel grote namen. Maar een hobby was het niet meer, gewoon werken tot vaak vroeg in de morgen. Als ik het over mocht doen, nam ik die baan aan bij de woningbouw. Goed salaris, redelijk makkelijk leventje en een goed pensioen. En die studio zou een mooie hobby zijn gebleven.
 22. Als de stofhoesjes zijn gescheurd of verteerd, dan roesten de remzuigers en kun je er gewoon beter nieuwe in zetten. Ik heb bij een Volvo wel eens een achterklauw vervangen met schijf omdat die al jaren niet meer meedeed. Het reviseren kostte meer dan een nette klauw en schijf van de sloop. Maar als de voorrem van je Jaguar zo ver heen is dat je de remzuigers er niet meer uit kan krijgen, dan dien je een donker hoekje op te zoeken om je 24 uur te gaan schamen. Dus: bij een Jaguar ga je de boel gewoon vernieuwen, het is potdomme geen Volvo !!
 23. Marco, vergeet nooit dat als je van je hobby je werk maakt, dan wordt het gewoon werken.
 24. Heb je een schema nodig om die lampjes brandend te krijgen? Gewoon al die draadjes welke van de lampjes komen bij elkaar knopen en 12 volt op zetten. Of mooie felle ledjes er in, die worden ook niet heet en gebruiken heel weinig stroom.
×
×
 • Create New...