Springen naar inhoud

Onze Sponsoren:

   


Doorzoek onze JF-Wiki


Nieuwste JF-Wiki's


Nieuwste opmerkingen


Laatste toevoegingen


Adblue (oa. Jaguar XE diesel)

Jul 17 2017 19:47 | keesh in JF-Wiki

AdBlue is de gedeponeerde handelsnaam voor AUS32, een 32,5%-oplossing van ureum in gedemineraliseerd water, die gebruikt wordt als bijvoeging bij voertuigen die diesel gebruiken, om ze schoner te laten rijden. Het handelsmerk ligt bij de Duitse automobielindustriefederatie VDA.

Lees verder →    0 Opmerkingen    -----

Testbank vermogen/koppel

Jan 13 2017 22:18 | keesh in JF-Wiki

Rollenbank berekent het krukasvermogen van een auto
Met behulp van een rollenbank, ook wel vermogensbank genoemd, kun je vaststellen hoeveel vermogen een auto levert. Niet elke rollenbank werkt echter hetzelfde en niet elke rollenbank meet zodoende hetzelfde. In onderstaand artikel lees je hoe verschillende typen rollenbank tot hun resultaten komen, hoe het komt dat metingen vaak niet kloppen en waar je op moet letten als je dat wilt voorkomen.

Lees verder →    0 Opmerkingen    -----

klopsensor

Aug 18 2012 22:38 | keesh in JF-Wiki

Een klopsensor, bevestigd tegen het motorblok, bevat een piëzoelektrisch element dat motortrillingen omzet in spanning. Bij een normaal verlopend verbrandingsproces worden de normale motortrillingen geregistreerd, bij een kloppende verbranding worden sterkere trillingen in een bepaald frequentiegebied waargenomen.

Lees verder →    0 Opmerkingen    -----

SU carburateur (constant vacuum carburateur)

Oct 20 2014 20:12 | keesh in JF-Wiki

De SU-carburateur

Ontworpen omstreeks 1904 door George Skinner, die samen met zijn broers de SU- Carburettor Company oprichtte (SU is afgeleid van Skinners Union). De SU is eenvoudig omdat gebruik wordt gemaakt van een beweegbare zuiger, waardoor een variabele venturi ontstaat. Door deze constructie onstaat er een constante onderdruk (vacuüm) boven één centrale sproeier. Vandaar dan de SU carburateur ook wel Constant Vacuüm carburateur wordt genoemd.

Lees verder →    3 Opmerkingen    -----

Supercharger/blower/compressor

Dec 28 2012 22:09 | keesh in JF-Wiki

Hoe het werkt:
Om te begrijpen hoe een supercharger werkt moet je de motor zien als 1 grote luchtpomp. Het werkingsprincipe van een viertakt (vierslag) benzinemotor (otto of verbrandingsmotor) zal ik even kort behandelen. Zoals de naam het al doet vermoeden werkt deze motor in vier slagen (2 rotaties van de krukas).

Lees verder →    5 Opmerkingen    -----

Chiptuning

Aug 02 2013 22:40 | keesh in JF-Wiki

Chiptuning is het elektronisch opvoeren of de prestatieverbetering van moderne automotoren.

Lees verder →    1 Opmerkingen    -----

Koppel en vermogen

Nov 09 2011 23:42 | keesh in JF-Wiki

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het hele verhaal draait om lucht. Om niets dus eigenlijk... Waar het bij een benzinemotor om draait is de hoeveelheid lucht die er onder bepaalde omstandigheden aan kan worden gezogen
In de animatie hieronder is dat perfect te zien. We spreken hier van een 4 takt motor. Dit omdat het verbrandingsproces in 4 stappen plaatsvindt.

Lees verder →    0 Opmerkingen    -----

De Bougie

Sep 27 2011 22:45 | keesh in JF-Wiki

De bougie, een van de belangrijkste onderdelen van het ontstekingssysteem, maar vaak toch een beetje onderschat, en ook mede daardoor soms verwaarloosd. Eigenlijk moet je eerst beginnen bij de ontstekingsinstallatie, om te vertellen hoe de vonk opgewekt wordt, maar dat doe ik een volgende keer wellicht nog wel eens.

Lees verder →    0 Opmerkingen    -----

TCS

Oct 03 2012 17:58 | keesh in JF-Wiki

Traction Control System (TCS),ook wel Anti-Slip Regulation (ASR) genoemd.

TCS is een veiligheidssysteem toegepast op meerdere types voertuigen, voornamelijk auto's. Het systeem is ontworpen om tractie van aangedreven wielen te verbeteren. Het systeem voorkomt het doordraaien van de wielen zodra de bestuurder gas geeft en zorgt daarmee voor een grotere bestuurbaarheid van het voertuig. Tractiecontrole is vergelijkbaar met ESP maar dient niet hetzelfde doel.

Lees verder →    0 Opmerkingen    -----

Cw-waarde

Oct 03 2012 22:08 | keesh in JF-Wiki

Een veel gebruikte term die een indicatie van de aerodynamica van een auto geeft, is de Cw-waarde.
Met aerodynamica wordt de invloed van bewegende lucht op een voertuig bedoeld. In het geval van auto’s is dat rijwind. Onder aerodynamica valt ook de vorm van de auto zelf en hoe deze door de lucht “snijdt”.

Lees verder →    5 Opmerkingen    -----